Cei care consideră cufărul din interiorul apartamentului învechit din punct de vedere moral și absolut de prisos, vor trebui în curând să se răzgândească. Designerii readuc această piesă de mobilier la locul cuvenit. Dar unde se află, chiar locul pentru piept, vom lua în considerare în acest articol.
Cufărul este o invenție atât de veche încât omenirea nu va ști niciodată numele geniului necunoscut care a inventat o modalitate atât de convenabilă de a depozita lucrurile. Aceste cutii cu capace cu balamale erau folosite deja în Egiptul Antic, iar în Evul Mediu, cufere erau în fiecare casă cu venituri mai mult sau mai puțin decente. Anterior, nu exista o asemenea varietate de mobilier: mânca, stătea pe piept, dormea, se culca pe piept, ținea lucruri, știi unde. Deci, această piesă de mobilier este prototipul tuturor mobilierului modern multifuncțional.
Scurtă clasificare a cufere
unu. Aparent: cu capac plat si rotunjit; cu/fara picioare sau pe rotile; cu / fără lacăt; cu/fara suprapuneri decorative; scăzut pentru articolele de uz casnic și ridicat pentru călătorii lungi.
2. In functie de material: lemn, metal, piele, stofa, rachita, plastic si chiar hartie.
3. În funcție de destinație: funcțional, decorativ, stilist.
4. Conform stilului interior:
– clasic – lemn, pentru un plus de rezistenta, legat cu fier; decorat cu suprapuneri de cupru patinat, bronz, alamă; incrustat cu lemn; adesea îmbătrânește puțin, acoperit cu lacuri speciale;
– epocă – aparent vechi și uzat, cu zgârieturi și așchii, chiar dacă sunt făcute recent. Pentru a da efectul dorit, suprafața lor este acoperită cu lac de craquelure, creând o împrăștiere a crăpăturilor;
– retro – stilizat nou sau bine reconditionat, stralucitor cu lac proaspat sau piele noua;
– sat – masiv, aspru, din lemn, vopsit sau tratat cu vopsea pentru lemn;
– marin – cufere mici de marinar îngrijite;
– etnic – alegerea este pur și simplu uriașă: bogat și încrustat în mod oriental, minimalist în mod scandinav, luxos în mod mediteranean și cu mânere forjate;
– modern – poti cumpara cufere laconice high-tech sau in stil urban, complet tapitate cu tabla de metal lustruita.
Cufărul va arăta bine și în interior în stilurile gotic, rus, renascentist, colonial, precum și safari și Art Deco. Trebuie să i se dea doar formularul corespunzător.
Acest lucru se poate face cu ușurință cu ajutorul acestora tipuri de decor, Cum
– decoupage;
– colorarea cu un lac simplu sau craquelure;
– pictură artistică cu vopsele acrilice sau autocolante de vinil;
– mozaic cu bucati de faianta sau placare cu gresie;
– tapiterie din stofa;
– montaj de căptușeli forjate;
– incrustație sau sculptură în lemn.
Cum să restaurați un cufăr cu propriile mâini?
Dacă devii dintr-o dată proprietarul unui cufăr de lemn frumos, dar bătut de viață, îl poți restaura singur. Pentru a face acest lucru, trebuie să îndepărtați vechiul strat de vopsea, să-l șlefuiți cu șmirghel, să-l deschideți cu lac incolor sau vopsea de o nuanță adecvată.
Unde să pun cufărul?
Cufărul ocupă întotdeauna poziția de conducere în cameră. Oriunde îl puneți, ar trebui să fie clar vizibil. In sufragerie, in zona de comunicare, este asezat in fata canapelei si fotoliilor ca o masuta de cafea sau ceai; în zona de vizionare TV – sub un panou cu plasmă sau LED montat pe perete; în zona de lectură – lângă fotoliu ca o masă sub o lampă de masă sau un suport pentru picioare tapițat cu material moale. În dormitor, cufărul este așezat fie la picioarele patului ca loc pentru depozitarea lenjeriei sau a un pouf, fie în fața spalierului ca opțiune pentru un puf. Pe hol, el poate înlocui o bancă și parțial un dulap. În creșă, se așează lângă pat sau pe perete, ca coș pentru jucării sau loc suplimentar de odihnă moale.
Ce se poate păstra în cufă?
Tot ce poate încăpea acolo: haine, lenjerie de pat, pături, textile și ustensile de bucătărie, cărți, reviste, documente, pantofi, pălării, jucării, accesorii pentru cusut sau o ceremonie a ceaiului, lucruri pentru curățarea casei, diverse mărunțișuri. Acolo puteți ascunde un seif sau un minibar. Este mai ușor să spui ce nu poți depozita acolo: alimente perisabile și articole folosite frecvent.
Astăzi, companiile producătoare oferă o selecție uriașă de astfel de mobilier noi. În plus, pot fi achiziționate de la piețele de vechituri, anticariate, iar unii norocoși le moștenesc. Este o modalitate de a adăuga personalitate oricărui decor. Doar nu uitați să susțineți comoda cu alte elemente decorative realizate în același stil interior: sfeșnice din fier forjat, rafturi din lemn, un panou de perete mozaic, un pouf din piele.