Astăzi există un număr destul de mare de tipuri diferite de cazane de încălzire. Toate aceste cazane funcționează de obicei cu energie electrică, motorină, gaz, lemn sau cărbune. Ți-ai atribuit alegerea în favoarea unui cazan pe gaz. Aceasta este o alegere grozavă. Dar, ca orice cazan de încălzire, un cazan pe gaz are câteva nuanțe. Să le descompunem!
1. Putere
Puterea este probabil cel mai important parametru al unui cazan de încălzire. Puterea se măsoară în kilowați. Acest indicator este indicat pe locul cel mai proeminent al ambalajului cazanului, precum și, desigur, în pașaport. Cum se calculează câtă putere este necesară pentru încălzire, de exemplu, o casă de țară. Totul este simplu aici, trebuie menținut următorul raport: 10 metri pătrați – 1 kilowatt de putere. Cu o suprafață de 250 de metri pătrați, este necesar un cazan cu o capacitate de 25 kilowați.
2. Reglarea căldurii
Cazanele pe gaz diferă în trei tipuri:
• Într-o etapă. Funcționarea este presupusă doar la același nivel de putere.
• În două etape. Ar trebui să funcționeze la două niveluri de putere.
• Cu modulare. Lucrarea ar trebui să fie cu control lin al puterii.
Trebuie avut in vedere ca centrala va functiona chiar si la 0 grade, dar si atunci cand sageata termometrului trece de 20 de grade. Având în vedere iernile noastre, înghețurile mari îți pot ataca casa foarte puternic, de aceea este mai relevant și mai logic să te oprești la utilizarea unui cazan în două trepte sau cu modulare. La un nivel de putere cu o singură treaptă, pornirea/oprirea arzătorului este inevitabil. În celelalte două, se întâmplă mult mai puțin. Ca urmare, veți putea prelungi durata de viață a cazanului.
3. Apa calda
Datorita cazanului pe gaz, nu numai ca iti vei incalzi casa, ci ii vei asigura si cu apa calda. La achizitionarea unei centrale cu dublu circuit vor fi implicate ambele circuite. Unul pentru incalzire, celalalt pentru alimentarea cu apa. Puterea unui astfel de cazan este de aproximativ 20 până la 30 de kilowați. Această putere este mai mult decât suficientă pentru a încălzi o casă de 200 de metri pătrați, precum și pentru a-i asigura apă caldă (pentru un duș, dar nu mai mult). Cantitatea aproximativă de apă caldă este de 12 litri pe minut. Temperatura de încălzire este de aproximativ 30 de grade Celsius.
Dacă este nevoie de apă caldă în cantități mai mari, este logic să cumpărați un cazan – un recipient. În ea, apa va fi încălzită suplimentar. Un astfel de cazan, în special unul mic, poate fi construit direct în cazan. Dar este mai bine să le conectați (inclusiv cazanele mari) la cazane. Cazanele sunt oferite pe piață în capacități foarte diferite de la 80 de litri până la câteva sute de litri. Orice cazan care contine apa il lasa fierbinte mult timp datorita unei bune izolatii termice.
4. Montat pe perete sau în aer liber?
Există cazane pe gaz montate pe perete și pe podea. Cazanul pe podea vorbește de la sine. Există de mult timp și este destul de conservator. Cazanele suspendate nu există de mult timp. Oamenii le numeau „mini-cazane”. Trupul mic este atârnat de perete. Elementele sale sunt:
1. Arzător.
2. Schimbător de căldură.
3. Dispozitiv de control.
4. Un sistem care asigură funcționarea în siguranță a cazanului.
5. Vas de expansiune.
6. Una sau două pompe de circulație.
7. Termometru.
8. Manometru.
Și acestea nu sunt toate elementele.
Este important de știut că cazanele pe podea pot fi echipate cu un arzător atmosferic încorporat și, de asemenea, au dispozitive pentru montarea direct pe ele a unui arzător gonflabil pe gaz sau pe ulei. Arzatoarele pe gaz sunt mult mai simple si mai silentioase. Nu este un plus rău în prețul lor. Este relativ ieftin. Arzatoarele cu ulei sunt mult mai scumpe, dar au un randament ridicat, sunt tolerante la fluctuatiile presiunii gazului din retea.
5. Lucrați fără electricitate
După cum știți, în sate și sate, întreruperile periodice de curent sunt o mare problemă. În astfel de condiții, independența automatizării cazanului pe gaz față de electricitate devine foarte importantă. Cazanele importate, în cea mai mare parte, funcționează neapărat cu alimentare cu energie electrică. Acest lucru se datorează faptului că problemele cu electricitatea sunt străine străinilor, spre deosebire de noi. Cu toate acestea, există două moduri, care pot fi aplicate astfel încât centrala să nu aibă nevoie de acest machiaj.
• Excludeți automatizarea. Ca rezultat, se menține doar temperatura setată a agentului de căldură. Acest lucru nu ține cont de temperatura camerei.
• Utilizarea unui generator. Un astfel de generator va genera independent electricitate din căldură.
6. Coș de fum
Un element important care este necesar atunci când se utilizează un cazan pe gaz este un coș de fum. Pentru generatoarele de căldură cu coș de fum înalt a apărut o alternativă, sub forma cazanelor cu eliminare forțată a produselor de ardere. Nu au nevoie de un coș de fum înalt. Este suficient unul foarte scurt. Pentru el i se face o gaura mica in peretele casei si atat. Aceste cazane nu ard oxigenul în cameră, deci nu este necesară nicio alimentare suplimentară cu aer pentru a susține procesul de ardere. Produsele de ardere sunt evacuate prin conducta interioară cu ajutorul unui ventilator. Aerul curge prin conducta exterioară. Costul unei astfel de țevi este mult mai mic decât cel cumpărat pentru construcția coșurilor de fum tradiționale.