Principiul principal la care aderă fiecare proprietar prudent este: „nici un centimetru pătrat de locuință utilizabilă nu trebuie irosit”. Și dacă deja a stăpânit totul în casă, va ridica capul și va găsi o mansardă practic nefolosită. În cele mai multe cazuri, această cameră poate fi numită un depozit, le place să colecteze aici toate lucrurile vechi sau inutile. Acest spațiu dintre podea mansardă și acoperiș este folosit și pentru a găzdui rezervoarele de apă, comunicații (conducte de încălzire, apă și cablaje electrice) și canale de ventilație. Așa că nu este de mirare că proprietarii sunt reticenți să se urce în pod și să găsească cu greu ceva acolo. Și, de-a lungul timpului, apare întrebarea cum să proiectați o cameră la mansardă, astfel încât în casă să apară o altă etajă „utilă”. Apoi mansarda capătă un nume mândru și romantic – mansarda, care evocă asocieri cu Parisul, artiștii și scriitorii.
Zone funcționale ale camerei la mansardă
Cel mai adesea, una sau două camere pot încăpea în pod. Ele pot fi nerezidenţiale sau rezidenţiale.
Ce poate fi în pod:
1. Dormitor
Dormitorul, situat la mansarda, are un farmec aparte. O formă interesantă a pantei acoperișului sau a grinzilor de tavan permite ochiului să se „prindă” în timpul unei dimineți gânditoare privind tavanul, iar seara tavanele joase au un efect calmant, mai bun decât orice somnifer. În astfel de camere, de obicei sunt amplasate doar un pat și o zonă de budoir, uneori completate de o canapea de colț confortabilă sau un fotoliu cu o măsuță de cafea. O idee grozavă ar fi să alocați o parte din cameră pentru un dressing. Dacă preferați dulapurile, atunci formele acestora ar trebui să urmeze complet contururile peretelui.
2. Camera copiilor
Fiecare copil de vârstă preșcolară și mai mare va fi complet încântat de oferta de a se instala în pod. Aici, ca nicăieri altundeva, se creează un sentiment de „spațiu personal”, care devine necesar pe măsură ce bebelușul crește. Este deosebit de necesară o astfel de cameră separată pentru un adolescent. Dacă proiectați o cameră pentru bebeluși la mansardă, asigurați-vă că aveți o bună ventilație și lumină naturală. Materialele de finisare pentru pepinieră este mai bine să alegeți naturale. Schema de culori pentru copiii preșcolari este de obicei aleasă dintre culori neutre sau pastelate cu adaos de accente strălucitoare, dar adolescenții sunt liberi să decoreze interiorul în orice nuanțe care nu provoacă indignare evidentă din partea părinților.
3. Birou
O cameră mică cu tavane înclinate este doar un loc grozav pentru munca calmă și concentrată. Dacă podeaua mansardei este izolată fonic, atunci niciun țipete din gospodărie nu te va împiedica să termini reportajul la timp sau să studiezi cu calm ultimele știri.
4. Zona de joacă
Adesea, în pod echipează o zonă de recreere sau o cameră de joacă pentru întreaga familie. Dacă mansarda are ferestre mari și o vedere frumoasă la grădină sau la râu, atunci puteți pune acolo câteva canapele și o masă de ceai. Într-o cameră fără ferestre, este mai bine să plasați o masă de biliard sau aparate de slot. Puteți pune o pardoseală din cauciuc moale și puteți crea un adevărat loc de joacă pentru copii mici, cu bare orizontale și un curs de obstacole.
5. Spalatorie si uscare
În casele private străine, astfel de spații sunt situate în subsoluri. Dar dacă casa are doar o pivniță mică pentru murături, atunci camera de uscare ar trebui să fie situată în pod. În acest caz, nimeni nu va observa zumzetul mașinii de spălat și poți agăța toate rufele fără a fi stânjenit de privirile indiscrete ale vecinilor tăi. O astfel de cameră ar trebui să aibă lumină naturală și ventilație bună.
6. Mică sală de sport
Această soluție este potrivită dacă nu aveți nevoie de camere de zi suplimentare și nu există ferestre în pod. O sala de sport personala nu este afectata de lipsa luminii naturale, ea este usor inlocuita cu spoturi din tavan. Pereții cu oglindă, tradiționali pentru o astfel de încăpere, adaugă și ei lumină.
7. Gradina de iarna
Această opțiune este potrivită pentru grădinarii amatori cu ferestre mari la mansardă. Dacă designul acoperișului nu permite perforarea în perete a deschiderilor de dimensiunea necesară, atunci ferestrele de lucarnă situate direct pe acoperiș vor veni în ajutor. Apoi obțineți o seră sau o seră adevărată în care puteți cultiva aproape orice: de la ridichi timpurii la portocale și orhidee.
8. Atelier
Gospodinele-aci sau meșteșugarii „de-ale-toate” nu vor refuza niciodată un loc liniștit și spațios în care să-ți poți așeza uneltele fără teama de atacul copiilor mici sau al animalelor de companie (la urma urmei, o astfel de cameră este de obicei încuiată) . Aici puteți face orice: coaseți sau ardeți pe lemn, brodați tapiserii sau faceți scaune. Trebuie doar să vă gândiți la locația și dimensiunea sistemelor de stocare, precum și la echipamentul necesar. Dacă nu doriți să vă pierdeți vederea, asigurați-vă un iluminat bun de lucru în cameră (lampile de perete pe suporturi sunt utile).
9. Studio de creație
Toți oamenii creativi, artiștii și designerii vor dori să amenajeze un „teritoriu liber” în pod pentru a atrage muzele. Spre deosebire de restul interiorului casei, aici îți poți permite să folosești nu fotolii, ci perne de podea, nu canapele, ci hamace etc. Da, și puteți elimina nevoia de a observa un singur stil interior în toate camerele și puteți veni cu ceva propriu, unic.
10. Camera de depozitare
Oricât ai încerca, dar gândul de a amenaja o cămară frumoasă și spațioasă în pod va vizita cu o regularitate de invidiat. Așadar, dacă într-adevăr nu ai unde să așezi biciclete, jucării vechi, sănii, unelte, ustensile de bucătărie, tablouri și aparate de uz casnic, atunci va trebui să le suporti și să iei încăperea de sub acoperiș, sub cămară. Numai că nu ar trebui să fie o mansardă prăfuită, înfundată, ci o cameră plină cu dulapuri, în care fiecare articol își are locul. Nu va fi o rușine să arăți o astfel de cămară chiar și oaspeților.
11. Dressing sezonier
Se întâmplă adesea ca doar o cameră mică fără ferestre să fie suficient spațiu în pod. În acest caz, puteți crea aici un dulap de sezon, în care hainele de blană, jachetele, cizmele sau, dimpotrivă, umbrelele de soare, costumele de baie și ardeziile își vor aștepta sezonul. Este mai bine să combinați iluminarea: spoturi și spoturi încorporate în nișe adânci sau benzi LED lipite de cutii.
După cum puteți vedea, există multe modalități de a transforma un proiect încă „brut”, neformat de mansardă într-una dintre cele mai necesare încăperi din întreaga casă. Succes cu renovarea și interioarele interesante!