Hidrogenul ajunge acolo unde panourile solare și turbinele eoliene nu pot. Este posibil să produci 2,5 litri doar din apă. Hidrogenul a devenit atât de popular recent încât a devenit o parte importantă a unui proiect colosal de motor super-eficient. Este cel mai simplu și mai abundent element chimic din univers, deși pe Pământ nu se găsește în formă liberă, ci combinat în principal cu oxigenul din apă.
Ca sursă de energie, potențialul hidrogenului verde promite să fie un factor esențial în tranziția către un viitor mai sustenabil, mai puțin dependent de combustibilii fosili. Când este utilizat în celulele de combustibil, hidrogenul se combină cu oxigenul pentru a genera electricitate, căldură și apă, aceasta din urmă fiind singurul său produs secundar. În acest fel, hidrogenul oferă o sursă de energie care nu emite gaze cu efect de seră sau poluanți atmosferici.Hidrogenul poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații, de la transport și încălzirea clădirilor până la utilizarea ca materie primă în industria chimică. Este o formă potențial eficientă de stocare a energiei regenerabile, permițând utilizatorilor să acceseze energia atunci când sursele intermitente, cum ar fi soarele (energia solară) și vântul (energia eoliană), nu sunt disponibile.
Hidrogenul ajunge acolo unde panourile solare și turbinele eoliene au închis ușa.
Hidrogenul verde face posibilă alimentarea unei case timp de câteva zile cu doar 2,5 litri de apă. Generarea de energie pentru locuința ta cu jumătate din cantitatea de apă folosită pentru o singură spălare a toaletei este posibilă. Conform unui raport EuroNews din 2021, compania Enapter pariază pe tehnologia de electroliză pentru a genera hidrogen „verde”, sursa de energie a viitorului.
Vaitea Cowan, originară dintr-o insulă din Pacificul de Sud afectată de schimbările climatice, are o convingere neclintită în potențialul hidrogenului verde. De aceea, a cofondat Enapter, o firmă de top în tehnologia electrolizei. „Am vrut să înlocuiesc toate generatoarele diesel din Noua Caledonie și din toate zonele izolate care nu trebuie să depindă de dieselul murdar,” a spus Cowan. A adăugat: „Dar când am realizat potențialul hidrogenului verde de a înlocui combustibilii fosili, am vrut să fac parte din această schimbare.”
El a avertizat că soluțiile verzi vor câștiga avânt doar atunci când costul acestora nu va fi atât de ridicat: „Soluțiile verzi vor fi adoptate doar dacă sunt cele mai atractive din punct de vedere economic. Iar aceasta este misiunea noastră pentru viitor: să facem hidrogenul verde competitiv din punct de vedere al costurilor cu combustibilii fosili.” Compania cu sediul în Saerbeck, Germania, a implementat electrolizoarele cu membrană de schimb ionic în mai mult de 100 de proiecte din 33 de țări. Tehnologia sa transformă electricitatea regenerabilă în gaz de hidrogen fără intervenția emisiilor de CO2.
Electrolizorul AEM megawatt, dezvoltat mai repede și mai accesibil decât s-a crezut inițial, furnizează deja combustibil atât pentru mașini, cât și pentru avioane, alimentând industria și încălzind locuințele. De fapt, generatoarele de hidrogen ale Enapter au câștigat Premiul Prince William Earthshot la categoria „Fix Our Climate” acum câțiva ani.
Panourile solare și turbinele eoliene sunt depășite: iată adevăratul potențial al hidrogenului.
Enapter susține că electrolizorul său folosește aproximativ 2,4 litri de apă pentru a produce suficient hidrogen pentru casa unei familii timp de câteva zile. Totuși, numărul exact de zile depinde de capacitatea de stocare a energiei.
Această cantitate de apă este echivalentă cu jumătate din apa utilizată pentru o singură spălare a toaletei (5 litri) și de opt ori mai mică decât consumul de apă al unei mașini de spălat vase (20 litri). Obiectivul Enapter este să acopere 10% din producția mondială de hidrogen până în 2050.
În acest mod, hidrogenul reușește să depășească limitările impuse de panourile solare și turbinele eoliene, dispozitive cu care asociem de obicei energiile regenerabile tradiționale.