Creșa este una dintre cele mai versatile încăperi din apartament. Aici aveți un loc de dormit, un birou și o cameră de joacă. Și totul ar trebui să corespundă armonios unul cu celălalt, precum și să asigure sănătatea emoțională și fizică normală a copilului. Pentru ca bebelușul să se trezească ușor dimineața și să se joace bine seara, trebuie să luați în considerare cu atenție iluminarea corectă a camerei copiilor.
Principalele cerințe pentru interiorul unei camere pentru copii sunt:
- confortul copilului;
- ergonomia mobilierului și amenajării;
- siguranța tuturor elementelor interioare;
- creând condiții pentru dezvoltarea și creșterea normală a bebelușului.
Una dintre componentele importante ale finalizarii ultimului punct este iluminarea corecta a camerei copiilor. La urma urmei, un nivel suficient de iluminare și o aranjare ergonomică a dispozitivelor de iluminat permit copilului să-și mențină vederea chiar și cu sarcini școlare foarte intense. Acest lucru necesită atât iluminare naturală, cât și artificială.
Iluminare naturală adecvată în camera unui copil
Dacă există posibilitatea de a alege partea în care vor merge ferestrele grădiniței, atunci este mai bine să alegeți estul sau sud-estul. În acest caz, lumina soarelui va fi optimă pentru regimul bebelușului, ceea ce va avea un efect bun asupra stării sale psiho-emoționale. Dar partea de vest și alte părți vor necesita ajustări cu iluminare artificială. Într-o cameră orientată spre nord, este mai bine să „deschizi” ferestrele cât mai mult posibil, abandonând draperiile groase în favoarea draperiilor romane sau a draperiilor translucide. În plus, într-o pepinieră inițial întunecată, cel mai bine este să nu folosiți o schemă de culori închise. Nuanțele naturale de galben, albastru și verde sunt considerate optime pentru un bebeluș, dar este mai bine să refuzați tonurile de roșu aprins și portocaliu cel puțin până la adolescență.
Cum să dezvoltați o schemă de iluminare artificială pentru camera unui copil?
Pentru a determina de câte corpuri de iluminat veți avea nevoie, trebuie să decideți ce tipuri de lămpi veți folosi. Puteți alege lămpi cu incandescență, halogen, LED, fluorescente (de tip economisitor de energie). Numărul lor depinde direct de puterea, dimensiunea camerei și numărul de zone funcționale. În ciuda zonei creșei, este necesar să se aloce o zonă de dormit, de joacă și de lucru (în camera adolescentului – un dormitor, un „studiu” și un loc pentru comunicare). Fiecare dintre aceste zone funcționale are propriile cerințe pentru nivelul de iluminare.
De obicei, într-o cameră pentru copii se creează un iluminat pe mai multe niveluri: general (tavan cu ajutorul candelabrelor, pandantiv sau spoturi), local (aplice peste un colț moale, în zona de vizionare TV), special (o lampă pe un flexibil braț sau o lampă de masă, o veioză la cap).
Iluminatul general este extrem de important pentru mai mult decât pentru zona de joacă. În timp ce faci temele, trebuie să aprinzi, pe lângă veioza de masă, candelabru de tavan (sau spoturi). Bebelușul are nevoie de o lumină strălucitoare, dar difuză, care poate fi asigurată de un candelabru cu abajur din sticlă sau hârtie mată. Nu este de dorit să folosiți candelabre de cristal sclipitoare pentru cameră, inclusiv pentru a asigura siguranța bebelușului. La urma urmei, un dispozitiv de iluminat mare și ușor de spart va eșua rapid în camera unui băiat care visează la o carieră ca jucător de fotbal sau baschet.
Vă rugăm să rețineți că, recent, la decorarea interioarelor camerelor de zi, bucătăriilor sau camerelor copiilor s-a folosit iluminatul combinat de tavan: un candelabru și o serie de spoturi (sau iluminare cu LED-uri în jurul perimetrului). Dispozitivele de iluminare spot asigură o iluminare uniformă a întregii grădinițe. De exemplu, lămpile cu halogen strălucesc puternic, dar nu aspru, lumina lor nu va orbi copilul. Este mai bine să refuzați lămpile fluorescente, cu acest tip de iluminare copilul obosește mai repede, este mai capricios și poate „planta” vederea.
Corpurile de iluminat montate pe perete asigură un nivel mediu (local) de iluminare și, dacă este necesar, sunt amplasate în zona de relaxare sau colțul de lectură. Uneori, lumina de la plafoniere este suficientă pentru a citi fără să-ți obosești ochii. În acest caz, vă puteți limita doar la plafon și iluminat special. Furnizați cele mai noi corpuri de iluminat la tăblie și la birou. În camera unui nou-născut, pentru confortul părinților, uneori iluminarea din spate cu LED-uri cu senzor de mișcare se face la nivelul podelei. Pentru o pepinieră, este mai bine să alegeți o lumină de noapte cu un dimmer pentru a regla luminozitatea lămpii (mai ales dacă bebelușului îi este frică să adoarmă în întuneric). Unele lămpi de noptieră, realizate sub formă de animale, plante etc., pot deveni elemente decorative independente în interior. În același timp, sunt ușor de înlocuit atunci când copilul crește și își schimbă hobby-urile.
Din motive de siguranță, este mai bine să nu folosiți lămpi de masă și lampadare în camera preșcolarului, înlocuindu-le cu lămpi de perete pe brațe flexibile. În acest caz, este necesar ca lumina să scadă în stânga desktopului dacă copilul este dreptaci și spre dreapta dacă copilul este stângaci. Vă rugăm să rețineți că becurile de mare putere nu sunt potrivite pentru zona de lucru, acestea vor irita ochii copilului și îi vor strica vederea (60 W sunt suficienți).
Aspectul corpurilor de iluminat depinde direct de stilul interior ales și de vârsta copilului. Copiilor le plac foarte mult lămpile sub formă de flori sau fluturi, iar adolescenții vor alege un candelabru cu o nuanță de design laconic. În ciuda stilului interiorului, iluminatul pe mai multe niveluri este o condiție prealabilă pentru decorarea camerei unui copil.
De asemenea, nu trebuie să uităm de siguranța copilului. În timp ce un copil este capabil să lovească o lampă de masă pe podea, să se ardă pe un bec sau să spargă o lampă, ar trebui să alegeți, respectiv, aplice pe brațe flexibile, aplice cu abajur închis și candelabre cu hârtie, abajururi din material (sau geam securizat). Întrerupătoarele, prizele și cablurile trebuie ascunse cu grijă de copilul mic, care are un instinct deosebit de dezvoltat pentru explorare.
Dacă camera este proiectată pentru mai mulți copii, atunci este necesar să se țină cont de toate interesele, delimitând zonele funcționale în așa fel încât, de exemplu, un copil, așezat la un birou, să nu interfereze cu somnul celuilalt.
Astfel, atunci când se dezvoltă iluminarea corectă pentru camera unui copil, este necesar să se verifice dacă toate cerințele pentru nivelul de iluminare al camerei, siguranța dispozitivelor de iluminat pentru copil, ușurința întreținerii lămpilor și conformitatea cu stilul interior sunt îndeplinite.