Toate cuvintele unui designer de interior despre necesitatea de a decora întreaga casă într-un singur stil, fie el clasic sau eco-stil, se pot rupe asupra unui „nu” hotărât încăpățânat al copilului tău mare. La urma urmei, camera unui adolescent este o stare separată, care trăiește după propriile reguli, iar interiorul are nevoie de unul special.
Această cameră, chiar și una mică, ar trebui să fie multifuncțională. Există o zonă de joacă, o zonă de dormit, o zonă de studiu, precum și un colț social și un dressing. În plus, trebuie să dezvoltați un design în cooperare cu copiii, altfel riscați să vă pierdeți timpul și nervii. Nu ar trebui să aruncați mulți bani pentru reparații; în loc de cea mai recentă colecție de tapet sau parchet din lemn prețios, este mai bine să folosiți materiale de finisare practice, lavabile, durabile. Iar adolescentul se plictisește destul de repede de noul interior (copiii cresc, se schimbă și hobby-urile și moda pentru tineret). Mulți părinți încearcă să decoreze camera în culori neutre, care să se potrivească atât copiilor mici, cât și adolescenților. Dar fără accesorii luminoase, această cameră va fi cel mai plictisitor, plictisitor loc din care copilul va fugi cu prima ocazie.
În ce zone funcționale constă camera unui adolescent?
1. Zona de dormit
Trebuie neapărat să existe un loc de dormit cu drepturi depline și, de preferință, cu o saltea ortopedică. Un absolvent de școală (pentru a economisi spațiu și dacă nu există scolioză) poate cumpăra și o canapea pliabilă. În încăperile mici, podiumurile sunt eficiente, în interiorul cărora se află un pat extensibil, iar deasupra este instalată o masă pentru computer sau un colț pentru comunicarea cu canapele moi. Uneori un dressing este situat la ultimul etaj.
2. Zona de studiu
Astăzi, nici un singur student nu se poate lipsi de un computer (staționar sau laptop). Sunt necesare nu numai pentru jocuri, ci și pentru a face temele cu succes. Locul de muncă în acest caz este o masă mare (adesea colț), combinată cu rafturi deschise / închise pentru cărți, o imprimantă, discuri etc. Toate lucrurile necesare pentru a finaliza sarcinile trebuie să fie la îndemâna copilului, așa că în masă ar trebui să existe mai multe sertare pentru papetărie. O atenție deosebită trebuie acordată iluminatului. Dacă copilul este dreptaci, atunci lumina ar trebui să cadă din stânga. Pe masă, trebuie să instalați o lampă cu un nivel de iluminare reglabil sau să utilizați lămpi cu brațe flexibile.
3. Zona de odihnă și distracție, comunicare
În funcție de hobby-urile și vârsta copilului, orice poate sta aici: de la un pian la un slot machine, de la un kit de tobe la un colț de sport. Dacă oaspeții vin adesea la copiii tăi, atunci are sens să decorezi un colț cu o pereche de canapele moi, saci de fasole sau perne de podea.
4. Dressing
De obicei, un dulap este achiziționat pentru camera unui adolescent, dar aceasta este o opțiune foarte voluminoasă, costisitoare și nepractică. Mai bine să faci un mini dressing într-unul din colțurile libere. Acest lucru va face o utilizare mai eficientă a spațiului.
Schema de culori a interiorului camerei adolescentului
Totul depinde de preferințele personale ale copilului. Chiar dacă nu ești de acord cu alegerea lui, încearcă să nu îți impuni părerea, ci corectează ușor nuanța, înăbușește-o ușor sau luminează-o. Spune, de asemenea, adolescentului tău cum îi afectează culoarea starea de spirit. În zona de lucru verde, lecțiile învață mai repede și dormi mai bine printre galben, albastru și verde. Comunicați bine într-un colț cu imagini luminoase sau autocolante. Dacă tot insistă pe o cameră complet neagră, arată-i o fotografie cu interioare similare și oferă un compromis – un tavan negru. Nu vă faceți griji prea mult pentru culoarea pereților sau incapacitatea de a găsi vreun tapet special. Oricum, adolescența este momentul să lipiți peste toate suprafețele verticale cu postere, postere și fotografii.
Materiale pentru decorare
Acceptați că nu veți putea convinge copilul că interiorul gri-negru ales nu este cool, ci sincer plictisitor și plictisitor. Mai bine ai ajuta-l. Puteți salva situația cu diverse materiale de finisare texturate sau textile, precum și cu accesorii strălucitoare, atrăgătoare. Sau, pentru a economisi la o reparație rapidă, nEste necesar să folosiți tapet care poate fi vopsit. Apoi le poți revopsi împreună cu copilul de cel puțin zece ori la rând, până când rezultatul se potrivește tuturor. Amintiți-vă că pereții sunt doar un fundal pentru mobilier și elemente decorative, așa că alegeți tapetul simplu sau cu un model mic.
Pardoseala trebuie să fie nealunecoasă și ușor de curățat. Dacă copilul are scolioză, atunci este mai bine să alegeți podele de plută, care iau sarcina de pe coloana vertebrală. Nu este nevoie de un parchet costisitor nepractic sau de o podea de mozaic rece în camera unui adolescent. Dacă doriți, puteți așeza covoare sau pune covoare.
Alegerea mobilierului pentru cameră
Dați preferință căștilor funcționale. Pentru camerele mici, este mai bine să comandați mobilier în funcție de dimensiunile individuale pentru a încadra cât mai mult dulapurile și masa în colțuri și pentru a le face cât mai spațioase și mai puțin vizibile. Alegeți mobilierul în funcție de nevoile copilului, și nu cu scopul de a acoperi toți pereții goli. Este mai bine să comandați dulapuri și un pat în nuanțe deschise pentru a lumina camera. Pentru o fata, poti comanda o masa de toaleta cu o masa de toaleta, uneori se pune in dressing, daca exista. Ca pat pentru adolescenți, puteți cumpăra o canapea extensibilă, o canapea sau un pat cu saltea ortopedică (acesta din urmă este de preferat).
Dacă există loc pentru barele de perete în cameră, asigurați-vă că echipați un mic colț de sport – acesta este foarte benefic pentru sănătatea elevului dvs. În adolescență, energia încă face furie și este dificil pentru un copil să stea nemișcat mult timp. Un sac de box sau o frânghie vă va ajuta să folosiți toată energia acumulată în scopuri pașnice. Lăsați copilul să decidă singur ce elemente decorative dorește să vadă în camera lui (fotografii, postere, artizanat, suveniruri) și ajutați-l să le plaseze corect.
Dacă trebuie să vă așezați fiica și fiul în aceeași cameră, atunci încercați să-și aloce propriul teritoriu fiecăruia, împărțind zonele de dormit cu un perete de gips-carton, cărămidă sau blocuri de sticlă.
Pentru copiii de același sex, cea mai bună soluție poate fi un pat supraetajat sau două canapele paralele amplasate în paralel. O cameră dublă ar trebui să aibă un dressing sau dulapuri separat pentru fiecare copil.
Iluminat camera adolescentului
Pentru ca copilul să nu-și strice vederea cât este încă școlar, este necesar să se asigure o iluminare bună de lucru în fiecare zonă funcțională. Ar trebui să existe lămpi deasupra patului, lângă masă, în colțul pentru comunicare. Prezența iluminatului general cu atât de multe corpuri de iluminat este deja nesemnificativă, dar cu ajutorul iluminării de fundal LED puteți decora tavanul. În plus, o cameră prea mohorâtă și întunecată duce adesea la schimbări de dispoziție sau la depresie prelungită.
Încercați să veniți cu un design astfel încât camera adolescentului să devină cel mai confortabil loc pentru el din întregul apartament. Pentru a face acest lucru, invitați-vă fiica sau fiul să participe la selecția de tapet, mobilier sau lămpi. Dorința lor de independență și experiența dumneavoastră vă vor permite să creați un interior cu adevărat original și distractiv.