Mozaicul, ca material și opțiune de design pentru o cameră, l-am moștenit de la vechii greci și romani. Dovadă în acest sens sunt panourile de mozaic găsite în timpul săpăturilor din casele din Pompei, care, după cum știți, datorită erupției Vezuviului (79 î.Hr.) s-au păstrat în forma lor originală. Dar un astfel de mozaic poate fi numit cuvântul uscat „material de finisare”? Aceasta este o operă de artă care dă odihnă ochilor obosiți și distrage atenția de la problemele cotidiene cu jocul etern de lumini și umbre pe pătratele mici.
Acest mozaic a fost găsit în Pompei
Și până în ziua de azi mozaic în baie considerat sinonim cu reparații costisitoare, deși acum puteți găsi opțiuni de buget. Desigur, puteți opta pentru producătorii italieni, spanioli și thailandezi, fiabilitatea și calitatea vor fi garantate, alături de un preț ridicat. Dacă estimarea reparației este slabă, atunci puteți comanda omologi chinezi de mostre europene la un preț mai accesibil.
Există diferite tipuri de mozaicuri:
- naturale: lemn, piatră (marmură, granit, travertin, jasp, gresie, tuf, onix);
- artificiale: metalizate, gresie ceramica, gresie portelanata, sticla smalt sau colorata.
Cel mai adesea, mozaicul din baie de pe suprafețele laterale este realizat din plăci practice de sticlă sau ceramică. Sunt durabile, rezistă la efectele umidității ridicate și a detergenților și oferă camerei un aspect atractiv. Pentru pardoseala se recomanda piatra naturala, antiderapanta si mata (datorita acesteia nu infunda gresia).
Cel mai adesea, nuanțe de albastru, bej, alb și turcoaz sunt folosite pentru a decora baia. Piesele de mozaic sunt de obicei pătrate, dar și ovale, dreptunghiulare și rombice. Se mai poate alege dimensiunea: 1×1 cm, 2×2 sau 5×5. Prin urmare, materialul permite:
- pentru a acoperi suprafete care sunt suprafete curbate (podiumuri pentru bai sau dusuri, lavoare);
- creați panouri de mozaic de perete, modele de borduri geometrice și florale;
- evidențiați marginile zonelor sau obiectelor cu culoare și textură. Puteți închide oglinda într-un cadru de mozaic care contrastează cu restul plăcilor mari sau puteți desena margini verticale de coloane de-a lungul laturilor sale. Tranzițiile ușoare de la nuanțe deschise la închise ale plăcilor de aceeași culoare și invers vor arăta frumos.
Cum să așezi singur mozaic în baie
Cea mai importantă regulă este că peretele pentru mozaic trebuie să fie perfect plat, uscat și fără defecte. Acest material poate fi folosit pe toate suprafețele: lemn, beton, metal, tencuit. Dacă o șapă a fost efectuată înainte de așezare, atunci este necesar să așteptați până când este complet uscată (aproximativ 1,5 săptămâni), atunci țigla nu va cădea. După aceea, marginile orizontale și verticale ale mozaicului sunt marcate. Există două opțiuni pentru așezare: lipiți fiecare pătrat succesiv sau o bucată mare de pătrate mozaic folosind un suport. Pentru pereți, utilizați adeziv de asamblare vâscos de înaltă calitate, alb. Pentru podea, este mai bine să luați lipici elastic, astfel încât piesele să nu iasă afară. Adezivul se aplică pe mozaic într-un strat uniform, de cel mult 10 mm grosime. Netezirea și îndepărtarea excesului – cu o mistrie crestă. Chituirea cu o spatulă de cauciuc se efectuează nu mai devreme de o zi după finalizarea instalării. Excesul se indeparteaza mai intai cu o carpa umeda, apoi cu una uscata. După aceea, lăsați acoperirea să se usuce complet timp de o jumătate de lună. În cele din urmă, mozaicul este spălat și lustruit cu grijă.