Iluminarea corectă a băii


Care ar trebui să fie iluminatul potrivit pentru baie? În același timp, atât luminoase, cât și moi, împrăștiate, adaugă confort și confort, subliniază nuanțele materialelor de finisare și nu le distorsionează. Să vorbim despre cum să reușim acest lucru?

Fotografii cu băi cu iluminare potrivită

Iluminarea corectă a băii depinde de mulți factori:

 • schema de culori a camerei și stilul interiorului;
 • defalcare în zone funcționale;
 • niveluri de aranjare a corpurilor de iluminat;
 • selectarea corectă a dispozitivelor de iluminat;
 • dimensiunea camerei;
 • capacitatea de a regla vizual spațiul folosind iluminarea.

Iluminarea corectă a băii

Lumina pentru baie

În primul rând, observăm că ar trebui să vă gândiți la dispunerea surselor de lumină chiar înainte de a începe reparația, deoarece este necesar să se conducă toate cablurile necesare, să se facă grinzi false din gips-carton pentru spoturi, să achiziționeze o baie cu iluminare din spate etc.

Deci, clasificăm principalele tipuri de dispozitive de iluminatPotrivit pentru baie:

 1. În funcție de nivelul de amplasare: tavan, perete, podea.
 2. În funcție de proeminența deasupra suprafeței: încorporat și deschis.
 3. In functie de zonele functionale: langa usa, oglinda, deasupra baii, in dulap etc.
 4. In functie de lampa folosita: incandescenta, halogena, LED, fluorescenta, halogenura metalica.
 5. In functie de aplicatie: general, de lucru (directional, special) si decorativ.

Plafoniera pentru baie

Cerințe de bază pentru corpurile de iluminat situate în baie:

 • este necesar să folosiți numai lămpi care nu se tem de umiditate și umiditate ridicată (grad de protecție împotriva umidității de la IP24);
 • dispozitivele de iluminat situate direct în zona cabinei de baie sau duș trebuie să fie de joasă tensiune (până la 12 V);
 • la o distanta de 60 cm fata de baie/cabina se pot folosi doar corpuri de iluminat clasa II de protectie impotriva electrocutarii;
 • corpurile de iluminat trebuie să aibă un capac de protecție, iar toate piesele metalice trebuie protejate în mod fiabil împotriva coroziunii.

Lămpi de perete în baie

Numărul de lămpi necesare va varia în funcție de dimensiunea încăperii. Deci, cu o suprafață de baie de 4,5 mp. O lampă de tavan pentru 2 lămpi cu incandescență (60 W) ar fi suficientă, dar lumina suplimentară din apropierea oglinzii va face bărbierirea și aplicarea machiajului mai confortabile. Pentru băile spațioase, este necesar să umpleți fiecare zonă funcțională cu lumină separat.

Iluminat baie: tavan și lângă oglindă

Chiar și baia are mai puțin de 6 mp. sunt trei zone funcționale: baie (zona cadă sau duș), spălat (zona chiuvetă), altele (schimbat, spălat, toaletă). Iluminarea maximă ar trebui să fie în a doua zonă (până la 600 de lux), iar aici este foarte important ca lumina să fie naturală și uniformă. De aceea, nu este recomandat să puneți o lampă fluorescentă alb rece deasupra oglinzii, deoarece face camera extrem de incomodă, adâncește umbrele și conferă pielii o tentă verde-albastru neplăcută.

Iluminare suplimentară în zona de spălare

Apropo, știați să alegeți lămpile în funcție de schema de culori a băii? Dacă te hotărăști să decorezi baia în culori „calde”, atunci pentru pereții albi poți folosi lămpi LED și incandescente de tot felul de nuanțe albe. Pentru galben – LED-uri, lămpi incandescente, halogen, fluorescente, pentru galben-verde – LED-uri, halogen, fluorescente (nuanțe calde de alb la o temperatură de culoare a lămpii

Spoturi în baie

Interiorul în culori „reci” are și „preferatele” sale: LED-uri, halogenuri metalice, surse luminiscente de culoare alb neutru cu o temperatură de culoare a lămpii de 3300-4000 K (gama verde), 4000 K (verde-albastru), 4000- 5000 K (albastru și albastru), mai mult de 5000 K (violet). Dacă aplicați aceste recomandări, atunci distorsiunea de culoare a plăcilor nu va apărea. Se recomandă echivalarea tuturor celorlalte nuanțe cu cele mai apropiate culori primare.

Lumină în baie

Ce se poate aprinde în baie:

1. Nivel superior (de la 180 cm deasupra nivelului podelei)

Iluminatul general de tavan poate consta din mai multe corpuri sau unul. În consecință, în funcție de stilul interior ales, puteți fie aranja un „cer înstelat”, fie agăța un candelabru de cristal de lux. Aici poti aseza o lampa in mijlocul tavanului sau poti realiza mai multe randuri de spoturi de tavan pentru a ilumina zona de baie/dus, toaleta, spatiu de depozitare etc. Trebuie remarcat faptul că amplasarea standard a plafonului la ușă este ineficientă și de modă veche. Cu ajutorul iluminatului de deasupra, puteți ridica vizual tavanul – pentru aceasta, trebuie să instalați lămpi cu halogen în jurul perimetrului.

Candelabru de cristal în baie

2. Nivel mediu (la nivelul ochilor)

Cea mai importantă sarcină a corpurilor de iluminat de nivel mediu este să ilumineze corect baia în zona oglinzii. Trebuie remarcat faptul că lumina de deasupra oglinzii este mai favorabilă pentru bărbierit și pentru aplicarea machiajului – din ambele părți în același timp. Prin urmare, puteți fie să faceți iluminare pe trei fețe, fie să cumpărați o oglindă cu iluminare externă sau ascunsă. De asemenea, poate fi util să evidențiezi mobilierul, în special unele dulapuri adânci sau sertare folosind benzi LED. Rolul decorativ îl joacă iluminarea nișelor sau a marginilor băii.

Lumină pentru baie la nivelul ochilor

3. Nivel inferior (în podea sau la o distanță de 10 cm de podea)

Unii oameni îl folosesc doar ca element decorativ al interiorului, deși, dacă se dorește, poate fi folosit ca lumină de urgență pe timp de noapte. Pentru iluminare din spate, utilizați o bandă LED rezistentă la umiditate sau lămpi de putere redusă în nuanțe sigilate.

Lumină de jos în baie

După cum puteți vedea, iluminatul potrivit pentru baie este o întrebare extrem de importantă la care trebuie să găsiți răspunsul potrivit chiar înainte de a începe lucrările de renovare. Consultați un electrician dacă este necesar.


Lasă un comentariu