Cum să faci o saună într-un apartament


Cine nu visează la oportunitatea de a veni după o zi obositoare la serviciu și de a se bucura de baia caldă, mirosind a pădure de pini și care amintește de vacanța de vară? Această dorință se intensifică și mai mult în perioada rece a zilei. Proprietarii de case private pot aloca spațiu pe site pentru o mică casă cu aburi. Dar cum să faci o saună într-un apartament pentru a ține cont de toate nuanțele? Să discutăm acest lucru mai detaliat.

cum să faci o saună cu propriile mâini

Sauna se deosebește de alte tipuri de băi de aburi prin combinația dintre temperaturi ridicate (90-120 C) și umiditate scăzută (10-20 C). Nu se obișnuiește să faci dușuri cu apă aici. De aceea este mult mai ușor să faci o saună decât o baie rusească. Puteți neglija practic problemele de hidroizolație a podelei și puteți instala cadrul de saună direct pe podeaua rezistentă la umiditate.

sauna-v-kvartire_7

În funcție de capacitățile financiare și de dimensiunea spațiului de locuit, există trei moduri de a deveni un fericit proprietar al unei băi finlandeze:

  • cumpărați gata făcute (s-ar putea să nu se potrivească în dimensiune);
  • comandați fabricarea unei băi de aburi în funcție de dimensiuni individuale;
  • Fă-o singur.

sauna-v-kvartire_3

În casele nou construite, proprietarii de apartamente au dreptul de a instala saune, dar numai cu infraroșu sau cu o sobă electrică – „încălzire” (pentru a reduce riscul de incendiu). Într-o casă privată, proprietarii pot folosi lemn de foc pentru a încălzi sauna. În toate celelalte cazuri, este necesar să se convină asupra construcției și reamenajării în serviciile relevante.

Mai întâi trebuie să vă decideți asupra locului. Sauna este de obicei amplasată într-o baie, o cameră de depozitare puțin folosită sau o logie. Într-o locuință privată, poate fi instalat la subsol sau la sală de sport. Cu toate acestea, este de dorit ca baia de aburi să fie situată lângă duș, deoarece este mult mai convenabil în acest fel. Acesta este motivul pentru care iubitorii de saune scapă adesea de cadă și pun mașina de spălat în bucătărie. Acest lucru vă permite să amplasați un duș și o baie de aburi în baie direct pe podea cu gresie. În acest caz, nu este necesară o ventilație specială, deoarece aerul cald va curge în baie. Nu este înfricoșător dacă temperatura din cameră crește cu 3-7 C. O opțiune alternativă este o saună cu infraroșu.

sauna-v-kvartire_5

Pe baza spațiului liber disponibil și a numărului de persoane care doresc să facă aburi, este necesar să se calculeze corect dimensiunile. În medie, o persoană are nevoie de cel puțin 2 metri cubi. De exemplu, o saună cu un scaun pentru o persoană poate încăpea pe logie, iar o bancă pentru doi poate încăpea și în baie.

sauna-v-kvartire_8 sauna-v-kvartire_9

Proprietarii de apartamente mici pot fi sfătuiți cu privire la saunele în butoi, care ocupă aproximativ 1 mp. și se caracterizează prin putere scăzută.

sauna-v-kvartire_10

Căptușeala interioară a căzii este realizată în mod tradițional dintr-o singură specie de lemn: pin, arin, molid scandinav, tei, abasha, aspen. Lemnul bun are un miros plăcut, nu conține rășină și este tratat cu agenți speciali care protejează împotriva ciupercilor și a focului.

sauna-v-kvartire_4

Pentru a vă menține cald, este recomandat să faceți ușa îngustă (0,7×1,9 m). Acum poate fi din lemn masiv, sticlă termică sau cu o inserție de sticlă termică.

sauna-v-kvartire_6

Majoritatea saunelor moderne de apartamente sunt electrice. Asta inseamna ca se incalzesc zeci de kilograme de pietre, care apoi distribuie uniform caldura in toata baia, cu ajutorul unui aparat electric. Dispozitivele fabricate în fabrică sunt mai sigure: se opresc după 8 ore de funcționare continuă și după ce depășesc 130 C. Pentru a încălzi sauna timp de o oră și jumătate, aveți nevoie de un încălzitor cu o putere specifică de 0,5-1 kW/mc. . Dacă este mai puțin, atunci va fi încălzit mult mai mult. În funcție de dimensiunea băii, puterea aparatului poate ajunge la 3-4 kW, ceea ce se limitează deja la limita superioară de consum stabilită pentru casele cu sobe pe gaz.

sauna-v-kvartire_1

Cum să instalați singur o saună

Chiar dacă ați achiziționat o structură gata făcută, înainte de instalare, trebuie să faceți unele lucrări pregătitoare, în special să vă conectați la sistemele electrice și de ventilație. Mai întâi trebuie să verificați funcționalitatea cablajului. Apoi conduceți un cablu special de la saună la contor (zona de secțiune transversală recomandată 4-8 mp), împământare, instalați dispozitivul automat și RCD. De obicei, saunele prefabricate sunt dotate cu tot ce ai nevoie, inclusiv mobilier, lămpi, un încălzitor și cabluri electrice. În timpul instalării structurii, este necesară închiderea tuturor îmbinărilor cu folie pentru a reduce pierderile de căldură.

sauna-v-kvartire_0

Cum să faci o saună cu propriile mâini

1. Realizați un cadru dintr-o grindă de lemn, de 50×70 sau 60×60 mm.

2. Structura se fixează pe perete cu ajutorul ancorelor din beton cu un interval de 0,5-0,7 m, având în prealabil așezate benzi de polietilenă între cherestea și beton.

3. Închideți întreaga structură (cu excepția ușii) cu izolație din folie (cu folie în interior). Mai mult, este mai bine să puneți un strat dublu de izolație pe tavan. O opțiune alternativă este vata minerală sau bazaltică, deasupra căreia este atașată o folie suprapusă cu un capsator de mobilă sau o bandă de etanșare specială. Din cauza temperaturii ridicate, spuma de polistiren, spuma de polistiren și spuma de polietilenă nu pot fi utilizate. Cablul care trece prin cabina de saună este plasat într-un manșon termic metalic care protejează împotriva umidității și temperaturii ridicate.

4. Există cinci rânduri de grinzi verticale:

  • primul rând – 3 cm de podea;
  • al doilea este la 60 cm de podea;
  • al treilea este la 100 cm de podea;
  • al patrulea – exact la mijloc între al treilea și al cincilea rând;
  • a cincea – 5 cm de tavan.

Toate găurile rezultate sunt închise cu dopuri sau dibluri.

5. Întreaga structură este acoperită cu clapetă din lemn. Este instalată o ușă, căptușită și cu izolație. Toate comutatoarele sunt situate pe peretele exterior al saunei. Corpurile de iluminat trebuie să fie speciale pentru funcționarea la temperaturi ridicate.

sauna-v-kvartire_11

Sperăm că veți găsi aceste sfaturi utile. Odată ce te întrebi cum să faci o saună într-un apartament, înseamnă că ai apreciat pe deplin beneficiile acesteia pentru sănătatea și frumusețea ta. Și înțelegeți cu siguranță de ce celor cinci milioane de oameni din Finlanda le place atât de mult să se îmbăieze în două milioane de saune finlandeze.


Lasă un comentariu