Dormitorul este, în primul rând, un loc care ar trebui să ofere un somn bun. Și în al doilea rând, poate fi folosit ca loc pentru citire liniștită sau vizionat la televizor. Prin urmare, culoarea pentru dormitor trebuie aleasă astfel încât să fie plăcut pentru o persoană să stea mult timp în cameră. Ar trebui să se trezească simțindu-se pozitiv și revigorat.
Ce culoare recomandă oamenii de știință pentru dormitor?
Oamenii de știință scoțieni au efectuat un studiu privind schema optimă de culori pentru dormitor.
Nuanțele de albastru și albastru s-au dovedit a fi cele mai bune pentru dormit.
Pe locul doi s-a ocupat culorile galben și verde.
Argintul și portocaliul au devenit medaliate cu bronz. Dormitoarele realizate în aceste culori (de la cele mai palide la cele mai saturate) oferă proprietarilor lor 7,5-8 ore de somn adecvat.
Pe de altă parte, culorile roșu și violet nu au permis să dormi suficient pentru mai mult de 6 ore.
Nuanțele de maro și gri completează această listă de persoane defavorizate. Insa, daca iti plac foarte mult aceste culori, pot fi folosite in cantitati mici, in accesorii, modele de textile de mobilier si perdele, pentru chenar etc.
Alegerea culorii optime pentru dormitor
La rândul lor, alți experți își oferă și recomandări cu privire la alegerea corectă a culorii. Dacă nu auziți ceasul cu alarmă sau pur și simplu nu vă puteți lua capul de pe pernă dimineața și noaptea suferiți de vise tulburătoare, atunci este mai bine să alegeți tonuri saturate de verde, albastru și visiniu. Pentru a spori efectul, tavanul poate fi realizat doar cu câteva tonuri mai deschise decât pereții.
Dacă vă petreceți întreaga zi fără a încerca să trageți un pui de somn într-un loc convenabil și să întâlniți dimineața viguroasă și somnoroasă, atunci este mai bine să rămâneți pe nuanțe deschise (auriu, piersic, roz, lapte, crem, bej). O culoare albă pură nu va da o senzație de confort și confort, amintind de un mediu spitalicesc steril. Deși unii iubitori de minimalist folosesc doar alb-negru în dormitor.
Concentrarea asupra punctelor cardinale
Și dacă țineți cont și de locația camerei în raport cu punctele cardinale? Ferestrele dormitorului din partea de vest nu oferă suficientă lumină dimineața. Îl puteți adăuga folosind pereți și tavane ușoare.
Pentru un dormitor sudic și fierbinte sunt necesare nuanțe reci.
Un dormitor pe partea de est va fi bun în culori închise, iar pe partea de nord în nuanțe calde, saturate (dar nu luminoase).
Concentrarea pe dimensiune
Există și reguli pentru alegerea culorilor în funcție de dimensiunea camerei. Nuante deschise – pentru camerele mici, pentru cele mari – sunt posibile culori inchise interesante, pentru cele medii – se propune vopsirea unui perete intr-o culoare inchisa (la capul patului), iar restul – cateva tonuri mai deschise.
Ne concentrăm pe gustul tău
Dar cel mai important lucru este să-ți asculți sentimentele. Nu decora dormitorul în culori strălucitoare doar pentru că îl sfătuiesc designerii. De exemplu, pereții întunecați și draperiile opace sunt cele mai bune alegeri pentru un bărbat bufniță.
Dacă este necesar, o cameră mică întunecată poate fi întotdeauna luminată cu materiale textile: perdele sau perne crem, o cuvertură de pat sau tapițerie pentru fotolii. Culoarea mobilierului și a accesoriilor trebuie să fie în armonie sau să contrasteze cu culoarea de bază. Este necesar doar să ne amintim că este mai bine să nu aranjați o cacofonie în acest cuib sau colonie (oricine îl numește) – trei sau patru flori sunt destul de suficiente. Acest lucru vă va oferi culoarea optimă pentru dormitorul dvs.