Din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au decorat casele cu figuri sculptate din os, lemn sau piatră. Unele dintre ele au devenit primele jucării, în timp ce altele au devenit farmec, protectori ai casei. Secolele au trecut, iar sculptura din interiorul caselor a rămas, doar calitatea și materialele au fost diferite. În casele țărănești locuiau câini din lemn și lut pictați, păsări și omuleți, iar în case aristocratice, lei de piatră și statui antice din ipsos țineau ordinea în casă. Sculpturile de forme mari și mici se încadrează perfect în stilurile clasice și etnice. Cu toate acestea, dezvoltarea artei contemporane a oferit designerilor exemple demne pentru apartamente în stil modernist, minimalism, hi-tech. Dar cum să alegi sculptura potrivită pentru casa ta?
Sculptura îndeplinește funcții pur decorative; nici măcar nu poate acoperi o gaură în tapet ca un tablou. Deși unii reușesc să folosească statui antice pe post de umerase. Dar confirmând astfel doar faptul că sculptura este capabilă să dezvăluie lumea interioară a proprietarilor, precum și să sublinieze gustul și individualitatea sau absența acestora.
Pentru a alege decorul potrivit pentru casa ta, pune-ti urmatoarele intrebari:
1. Ce tip este necesar:
- rotund (statui de diferite dimensiuni, busturi, grupuri sculpturale);
- relief: înalt relief (dacă mai mult de jumătate iese din perete) și basorelief (dacă este mai puțin).
2. Ce gen îți place mai mult:
- portret (bust și figurine de oameni);
- imagini ale reprezentanților florei și faunei;
- imagini cu scene istorice, subiecte mitologice, zei și sfinți;
- imagini simbolice (un șarpe care își mușcă coada, trei maimuțe etc.).
3. Material statuie:
- ceramică și porțelan;
- gips;
- lemn (stejar si tei);
- piatră (granit, marmură, onix, malachit, calcar etc.), inclusiv artificială;
- pietre semipretioase;
- cristal si sticla (transparente, mate si colorate);
- metal (otel, fonta) si aliaje (bronz, alama, cupru);
- obiecte prețioase (aur, argint, fildeș, pietre prețioase);
- altele (gheață, nisip, hârtie).
Pe baza materialelor enumerate, se poate observa că astfel de decorațiuni pot fi obținute prin turnare, turnare, sculptură, forjare și gofrare.
4. Care este dimensiunea presupusei statui:
- mare (până la maximum 1 metru, instalat pe un piedestal);
- mediu (până la jumătate de metru, așezat pe o cămină, suport, masă etc.);
- miniatură (adesea de colecție, prin urmare necesită vitrine separate cu iluminare, altfel îl puteți pune pe un raft, comodă sau consolă, măsuță de cafea).
Poziționarea sculpturii necesită mai mult spațiu liber, iluminare eficientă și un fundal bun. Ea este un element decorativ al cărui loc ar trebui gândit ideal. Figurinele mici au nevoie în special de spațiu liber pentru a nu se pierde printre altele.
4. Unde vrei să-l pui:
- în sufragerie sunt potrivite statui sau busturi mari și mijlocii, dar numai în încăperile mari. În caz contrar, este mai bine să acordați atenție figurinelor în miniatură. Nu este nevoie să faceți o sală de muzeu din cameră: sunt suficiente o sculptură mare sau mai multe mici;
- in dormitor poti pune figurine de marime medie la picioarele patului, iar pe masa de toaleta miniaturale;
- în creșă, este mai bine să se facă fără produse scumpe, fragile și metalice care pot avea de suferit atunci când comunici cu un copil sau îi pot face rău;
- în studiu este mai bine să puneți sculptura pe un raft sau pe un birou, așa că trebuie să alegeți o statuie mică și solidă care va fi potrivită în această cameră (porcii de gips nu sunt de obicei plasați aici).
5. În ce stil este decorată camera:
- clasic – replici din ipsos și marmură ale sculpturilor antice, măști de ipsos, busturi de oameni de seamă etc.;
- Provence și Rococo – îngeri de porțelan, păstorițe, animale amuzante, scene pastorale;
- Rusă – figurine din lemn și lut create folosind tehnica Gzhel, păpuși cuibărătoare etc.;
- Stil asiatic de sud-est – figuri din bronz și oase ale lui Buddha, dragoni și alte creaturi mitice;
- minimalism – forme stricte, netede și laconice de produse din bronz, metal, lemn nevopsit și ceramică. Într-un interior minimalist, una sau două figurine de oameni, animale sau abstractizare sunt suficiente. Apropo, atunci când decorați interiorul cu sculptură, este permisă utilizarea unor copii ale capodoperelor muzeului, care nu pot fi permise atunci când alegeți o imagine.
6. Ce alte elemente decorative intenționați să utilizați?
Sculptura din interiorul camerei trebuie să se potrivească cu materialele de finisare, vaze, lămpi, covoare, tapițerie etc. Este permisă amestecarea obiectelor care aparțin stilurilor diferite doar atunci când decorați o cameră în stil eclectic, fuziune sau vintage.
Aveți statui sau figurine în casă? Cum le-ai încadrat în interior? Distribuie cu noi pe pagina grupului de pe rețelele sociale.