Unde să agăți o poză și la ce folosește ea? Îmi amintesc că mama unchiului Fiodor a dat un răspuns exhaustiv la asta: „Buchează gaura din tapet!” Dar dacă nu există defecte vizibile în perete, dar doriți să atârnați pânza? Ce reguli ar trebui urmate pentru ca imaginile din interior să dea odihnă ochilor și hrană minții?
Un tablou sau o pânză de artă este adesea plasată peste un șemineu, canapea, birou etc. Trebuie amintit că un anumit tip de picturi este potrivit pentru fiecare zonă a apartamentului.
Pentru sufragerie pânzele abstracte sau peisaje urbane vor face. Mai mult, dacă perioada anului este clar vizibilă în imagine, atunci este mai bine să alegeți un anumit perete. Pentru iarnă – partea de nord, pentru vară – sud, primăvară – est și sud-est, toamnă – vest, sud și nord-vest.
Dormitor – un loc de relaxare, nu există loc pentru parcele dinamice, precum și pentru tablouri care provoacă apatie și un sentiment de stagnare. Cea mai bună alegere sunt imaginile cu păsări, nori, ocean, flori, cupluri și abstractie discretă. Apropo, nu jignați portretele de familie și nu le agățați în fața toaletei, a intrării, a subsolului și a scărilor (peisajele orașului vor arăta mai bine).
Coridor și hol – un loc de activitate sporită, prin urmare, acolo sunt amplasate abstracții luminoase, dinamice sau imagini ale oricărei acțiuni (alergare, dans, zbor aerian).
În interiorul bucătăriei naturile moarte, florile și culturile proaspăt culese (grâu, fructe) se vor potrivi perfect.
În birou nu va fi distras de portrete de familie, peisaje, animale sălbatice și apă. În funcție de hobby-urile proprietarului, acolo pot apărea tablouri cu imagini de vânătoare, pescuit, scufundări, trasee de schi, fantezie.
În camera copiilor cel mai bine este să plasați imagini cu personajele preferate de desene animate sau un desen mărit al unui copil.
Reguli de bază pentru amplasarea tablourilor
- Imaginea ar trebui să mulțumească proprietarului și nu doar să fie un element la modă al interiorului. Trebuie să aibă propria ei poveste. Pânzele selectate conțin informații despre creator și proprietar, așa că gândiți-vă că sunteți gata să le expuneți public.
- Originalul unui autor puțin cunoscut este de preferat unei replici a unui tablou celebru. Deși nimeni nu vă va interzice să atârnați „Sărutul” lui Klimt în dormitor (o reproducere, desigur), dacă visați de mult timp la el.
- Alegeți opțiuni cu o poveste pozitivă. Evita scenele deprimante si agresive, nuantele excesiv de stralucitoare si enervante.
- Cel mai bun fundal este un perete solid în nuanțe pastelate. Poza este atârnată pe perete unde lumina soarelui cade mult mai puțin. Locul trebuie să fie uscat și fără curenti de aer.
- Tablourile mari necesită spațiu și trebuie așezate pe perete într-o cameră mare sau așezate pe podea. Privitorul ar trebui să îl poată vedea de la o distanță de câțiva metri. Dacă pictura este mică, trebuie să oferiți acces la ea și să o atârnați la nivelul ochilor.
- Nu suprasaturați pereții cu tablouri. Fiecare, ca un cuc într-un cuib de pasăre, încearcă să-și împingă rivalul din vedere. Nu puteți atârna pânze mari peste cele mici. Există reguli pentru așezarea mai multor tablouri pe un perete, studiați-le.
- Dacă pictura se amestecă în perete, asigurați contrast. Comanda o bagheta de lux sau rame contrastante cu un covoras alb lat. Puteți folosi iluminatul încorporat în baghetă.
- Cu ajutorul imaginilor, puteți schimba vizual dimensiunea camerei și a mobilierului. Deci, tablourile mari fac camera mai mică. Atârnând o poză peste canapea, o poți reduce și vizual.
- Tabloul și rama trebuie să fie în armonie cu alte detalii interioare: pereți, mobilier, uși și ferestre.