Jaluzelele romane sunt o moștenire pe care am moștenit-o din cele mai vechi timpuri. Datorită funcționalității și frumuseții lor, ei nu numai că nu au trecut în statutul de „vechi și demodați”, ci și căpătează în mod activ noi poziții. Par foarte scumpe și sofisticate, dar se dovedește că coaserea nuanțelor romane cu propriile mâini este foarte simplă și ieftină.
Nuanțele romane pot fi translucide, concepute pentru a proteja de privirile indiscrete, dar nu de lumina soarelui. Sau blocând complet accesul la razele soarelui, căptușit cu material negru (opac). De care aveți nevoie – decideți singur. De asemenea, există două tipuri de prindere pentru ele: fie deasupra deschiderii ferestrei, fie pe tocul ferestrei. Prima metodă este necesară dacă puneți adesea cercevelul ferestrei „pentru ventilație”. Dimensiunile în acest caz sunt determinate de lățimea și înălțimea deschiderii ferestrei, ținând cont de pervazul ferestrei, plus încă 10 cm la lățime. A doua metodă este potrivită dacă nuanțele romane sunt combinate cu perdele și, de asemenea, pentru a nu interfera cu utilizarea pervazului ca raft suplimentar. Apoi dimensiunea pânzei este determinată de dimensiunile ramei ferestrei, plus 5 cm la lățime și 12 cm la înălțimea ramei.
Lista materialelor și instrumentelor
În funcție de opțiunile de mai sus, este necesar să alegeți materialul și să determinați dimensiunea materialului tăiat. Dacă materialul este prea subțire, este mai bine să coaseți o nuanță romană cu două straturi sau să adăugați o căptușeală solidă. Pe lângă țesătură, veți avea nevoie de o pânză de finisare (sau împletitură), velcro (bandă velcro), inele de plastic, snururi decorative, o bară de cântărire, șină pentru ghidaje, o bară de cornișă, șuruburi cu ochi, un cârlig de perete pt. fixarea unui cordon, o mașină de cusut, un puzzle, capsator de mobilă, lipici fierbinte, șurubelniță, riglă, creion.
Instrucțiuni pas cu pas despre cum să coaseți singur umbrele romane
1. Alegerea țesăturii și a metodei de prindere. Să presupunem că vom face o jaluză romană cu două straturi, adiacent sticlei. Pentru ca după prima spălare să nu se micșoreze, materialul selectat trebuie spălat și călcat înainte de deschidere.
2. Facem două modele identice (rețineți aceeași direcție a modelului). Când îl atașați pe sticlă, va trebui să adăugați 2,5 cm în lateral, 2 cm de sus și 10 cm de jos la dimensiunea ramei ferestrei de pe tiv (buzunar pentru bara de cântărire).
3. Calculați numărul de pliuri și distanța dintre ghidajele transversale (lamele). De obicei, la o înălțime a ferestrei de 145-225 cm sunt necesare 7 pliuri, la 230-250 cm – 8. Următoarele sunt distanțele recomandate între șipci pentru o draperie frumoasă la o anumită înălțime a ferestrei: 145 cm / 19,3 cm; 150/20; 155 / 20,7; 160 / 21,3; 165/22; 170 / 22,7; 175 / 23,3; 180/24; 185 / 24,7; 190 / 25,3; 195/26; 200 / 26,7; 205 / 27,3; 210/28; 215 / 28,7; 220 / 29,3; 225/30; 230/27; 235 / 27,6; 240 / 28,2; 245 / 28,8; 250 / 29.4.
4. Coaseți două modele pe partea cusăturii, o linie, 1 cm indentare. Lăsați doar partea superioară a perdelei deschisă. Dacă aveți o perdea cu un singur strat, atunci facem doar un tiv dublu și o linie cu o adâncime de 0,5-1 cm.
5. Scoatem „sacul”, îl călcăm, facem două linii: chiar de-a lungul marginii și cu o adâncime de 1 cm.
6. Efectuăm un buzunar pentru un agent de ponderare. Îndoim partea inferioară a perdelei la lățimea scândurii, plus 1,5 cm pentru alunecare liberă. Călcați pe tiv, faceți o linie peste cusătură.
7. Pe partea greșită, marcați liniile corespunzătoare amplasării ghidajelor. Punem o pânză de finisare deasupra liniilor și facem două linii astfel încât să poată fi plasată o șină între ele. Este mai bine să indentați 0,3 cm de la marginea benzii și pasul dintre linii este egal cu lățimea curelei, plus 1 cm.
8. Îndoiți marginea superioară a produsului astfel încât perdeaua să aibă lungimea specificată. Călcăm cotul. Punem o banda Velcro pe ea si facem doua linii cu o indentatura de la marginea benzii de 0,4 cm.Cu ajutorul acestui Velcro se va atasa de cornisa, si o puteti scoate si atarna foarte usor.
9. Coaseți 3 inele de plastic pentru fiecare rând de împletitură cu benzi. Unul – în mijloc și doi – se retrag la 2,5 cm de la marginile din dreapta și din stânga.
10. Tăiați o bucată de material potrivită pentru banda de cornișă și înfășurați banda în material folosind lipici fierbinte și un capsator de mobilă. Pe partea din față a cornișei, punem a doua parte a benzii Velcro pe lipici, iar din interior fixăm două elemente de fixare cu care cornișa va fi atașată de rama ferestrei. Înșurubam 4 șuruburi cu un ochi în partea inferioară a barei: trei opuse inelelor, iar al patrulea – pasând înapoi cu 1,5 cm de margine pe partea în care va fi amplasat cârligul de perete pentru fixarea cablului.
11. Trecem agentul de greutate și șipcile din orificiul cortinei, fixăm bara de cornișă.
12. Fixăm bine trei șnururi pe inelele inferioare. Pregătiți șnururile cu o lungime egală cu de două ori lungimea și o lățime a umbrei romane. Trecem corzile de jos in sus prin inele, inclusiv cele de pe bara. Ar trebui să existe 3 cabluri în cel de-al patrulea ochi exterior al șurubului. Îndreptăm cablurile și, dând înapoi cu 1,5 cm de șurubul extrem, facem puncte luminoase pe ele – „balize”.
13. Tragem uniform toate șnururile, realizând pliul corect și draperiile frumoase.
14. Întindem produsul pe o suprafață plană, scoatem toate snururile exact și strângem un singur nod în zona „balizelor”. Sub acest nod, pentru comoditate, puteți lega o coadă.
15. Fixăm cornișa, atârnăm perdeaua pe ea, fixăm șnurul pe cârligul de fixare și ne bucurăm de rezultat.
Odată ce înțelegi cum să coasi umbrele romane cu propriile mâini, nu te vei mai putea opri. La urma urmei, sunt potrivite pentru toate stilurile de interior și pentru toate încăperile. Și ce oportunități ample se deschid pentru decorare. Luați, de exemplu, efectul unui model complet potrivit asupra textilelor de mobilier și a draperiilor.
Da, acum nimeni nu va numi interiorul apartamentului tău plictisitor și demodat!